1.15.2013

Paris’te sıkılan İran mermileri


İran her zaman Türkiye’ni bölgede kendi rakibi olarak görmüş ve onun bir lider ülke olmasından endişelenmişti. Suriye olayları başladığı andan Türkiye devleti Esat rejiminin kendi halkını vurduğunu, öldürdüğünü gördüğünde bu rejimin karşıtı olan muhalif güçlere destek verdi. Bu arada İran devleti bölgede en önemli müttefiki olan Esat Rejimi ile birlikte harekete geçti ve şu ana kadar bu rejime her türlü yardım etmiştir.  

İran devleti Türkiye’nin Suriyeli muhaliflere desteğini gördüğünde PKK terör örgütünü buna karşı bir kart olarak kullandı. İran’ın amacı bundan Türkiye içinde istikrarı bozmak ve Türkiye devletine bu yolla baskıları artırmak niyetindeydi. PKK örgütü istihbarat birimlerinin verdiyi bilgilere istinaden ve örgüt üyelerinin verdiyi ifadelerinde İran devletinin PKK’ya silah, askeri teçhizat ve lojistik destek sağlaması ortaya çıktı. Son 2 yılda terör örgütü birçok terör eylemlerini ve casusluk faaliyetlerini İran devletinin ve ona bağlı olan güvenlik ve istihbarat güçlerinin talimatı ile gerçekleştirmiştir. Örnek olarak Hatay’ın Erzin ilçesinde geçen sene düzenlenen birkaç noktada düzenlenen bombalı saldırı PKK’lı İran ajanı tarafından yapılmıştı. Saldırgan İran tarafından görevlendirdiğini soruşturma zamanı açıklamıştı.

Paris'teki PKK'lı 3 kadının öldürülmesinin arkasında İran devletinin gizli servisinin durma ihtimali yüksek! New York Times gazetesinde olayla ilgili yer alan habere göre bazı PKK’lılar İran’ın Suriye’de Baas rejimine karşı duran Türkiye’de istikrarsızlık yaratmak amacı ile bu saldırının sponsorluğunu yapmış ola bileceğini tahmin ediyor.
Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu İran ve Rusya’nın gizli servislerinin bu işin arkasında olma ihtimalini ve bu cinayetin onların işine benzediğini söyledi.

Sonuç olarak Türkiye’de iç şiddetin son bulması ve ülke içerisinde barış sağlanılması İran devletinin müttefiki olan Esat rejiminin yıkılmasını hizalandıra bilir ve bununla bağlı Türkiye’nin bir bölgesel güç olarak aktörlük rolünün artmasına neden olacağı dikkat merkezindedir. İran devleti bu barış sürecini engellemek için ve Türkiye gücünü ve enerjisini PKK ile çatışmalarda harcasın diye, Paris olayının gerçekleştirmesine yardım etmesi, örgüt içinde olan kendi casuslarından sıkılan mermiler için kullanması veya hatta kendi istihbarat güçleri eli ile bunu yapması mümkündü. Geçmişte de buna benzer infazlar İran devleti tarafından dünyanın birçok ülkelerinde yapılmıştı. Olayla ilgili araştırmalar hızlı şekilde devam ediyor. Bu araştırmaların sonuçları cinayetin kim tarafından işlendiğini apaçık ortaya çıkara bilir.